torstai 21. maaliskuuta 2013

Kodin sisäilmaa puhdistavat kasvit

Kasvit poistavat ilmansaasteita
 

Kodin ilmansaasteet vähenevät oikeilla kasvivalinnoilla.
Sisäkasvit puhdistavat ilmaa luonnollisesti ja edukkaasti; esimerkiksi rönsylilja poistaa vuorokauden aikana parhaimmillaan 80 prosenttia suljetun huoneen formaldehydikuormasta.


Lähes kaikki kasvit ovat tehokkaita ilmanpuhdistajia.
Hiilidioksidi kulkeutuu lehtiin, tapahtuu monimutkaisia kemiallisia reaktioita, jotka aiheuttavat fotosynteesi-ilmiön ja ilmaan vapautuu happea.
Yksinkertaisemmin, kasvi toimii suodattimena poistamalla ilmasta saasteita ja palauttamalla ympäristöön puhtaampaa ilmaa.
Kolme suurinta nykyisten asuintilojen ilmansaastuttajia ovat bentsiini, formaldehydi ja trikloroetyleeni. Nämä aineet aiheuttavat ärsytysoireita esimerkiksi silmissä, kurkussa ja hengityselimistössä. Arvioiden mukaan n.15–20 sisäkasvia auttaa puhdistamaan vajaan 170 neliöisen talon ilman.
 


Bentsiiniä käytetään yleisesti liuottimena ja sitä tavataan tupakansavusta, bensiinistä, musteista, öljyistä, maalista, muovista ja kumista. Se on osana myös puhdistusaineiden, lääkkeiden ja värjäysaineiden tuotannossa. Bentsiinille altistuminen aiheuttaa huimausta, hermostuneisuutta, päänsärkyä ja anemiaa, ja se ärsyttää sekä silmiä että ihoa.
 
Bentsiiniä poistavat ilmasta gerbera, krysanteemi, vehka (viirivehka), kaislapalmu, lohikäärmepuu, muratti ja anopinkieli.
 

Formaldehydi-kaasua esiintyy lähes kaikissa sisätiloissa. Päälähteisiin sisältyvät eristeet, lastulevylauta ja paperituotteet. Monissa puhdistustuotteissa on myös formaldehydiä. Aine ärsyttää hengitysteiden limakalvoja ja saattaa lisätä astmaan sairastumisen riskiä.
 

Tekstiilipölyä tästä aineesta puhdistavat kaislapalmu, lohikäärmepuu, reunustraakkipuu, viirivehka, rönsylilja, kultaköynnös ja herttaköynnösvehka.
 
Pääset trikloroetyleenistä eroon hankkimalla seuraavia kasveja:    gerbera, krysanteemi, kultaköynnös, viirivehka, lohikäärmepuu ja kaislapalmu.

Lähde: Puutarhalehti

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti