keskiviikko 24. huhtikuuta 2013

Kuusenkerkkää ja siirappia

Aamulenkillä koiran kanssa käveltiin ja huomasin että vihdoinkin alkaa kuuset tuottamaan uusia versojaan, kuusenkerkkä aika jälleen. Nyt on vaan reitin suunnittelu, mistä lähden keräämään niitä.
Kerään niitä ja teen kuusenkerkkä siirappia ensi syksylle ja talveksi, flunssakaudelle. Tässä infoa kuusenkerkästä, sen terveysvaikutuksista ym.

Kerkällä  tarkoitetaan puun uutta vuosikasvua oksien päässä. Tämä osa erottuu muusta oksasta helposti huomattavasti vaaleamman värinsä ansiosta. Keruuaika on keväästä noin keskikesään, jonka jälkeen neulaset alkavat kovettua. Kerkkiä pystyy helposti keräämään käsin nopeahkosti suuriakin määriä. Pitää  muistaa kysyä maanomistajan lupa.


Kuten monia muitakin yrttejä, on kuusenkerkkää käytetty monipuolisesti erilaisiin terveysvaivoihin kansanlääkinnässä. Näitä ovat mm. kihti, reuma, keripukki, sappivaivat, reumatismi, lihaskivut ja vatsavaivat. Myös verenkiertoa vilkastuttavaa vaikutusta joidenkin mukaan löytyy. Eniten kerkkien positiivisia vaikutuksia tunnutaan kehuttavan hengitystieongelmiin liittyen. Kerkistä on haettu apua esimerkiksi yskään ja keuhkoputkentulehdukseen. Tämän on katsottu johtuvan kerkkien sisältämistä eteerisistä öljyistä, jotka avaavat hengitysteitä, irrottavat limaa, lievittävät tulehdusta ja tappavat bakteereja. Eteeristen öljyjen lisäksi kuusenkerkät sisältävät kohtalaisesti C- ja A-vitamiinia sekä tiettyjä muita ravinteita

Jotkut voivat olla kuuselle allergisia, joten kannattaa tarkkailla mahdollisia sivuvaituksia, ja lopettaa käyttö tarvittaessa. Michael Castlemanin kirjassa mainitaan, että alle 2-vuotiaille ei tulisi antaa kuusivalmisteita lainkaan. Lapsille yleensäkin suositellaan antamaan pienempiä annoksia. Terveen aikuisen ollessa kyseessä rohtokäytössä kerkkäsiirappia suositellaan otettavaksi yksi tai kaksi teelusikallista neljästi päivässä.

Sisäisen käytön lisäksi kerkille on keksitty muutakin käyttöä. Erilaisia kääreitä ja hauteita on tietääkseni tehty, mutta yleisempi ulkoinen käyttötapa taitaa kuitenkin olla kylpy. Kylpyä varten tehdään esimerkiksi ämpärillinen uutetta, joka sitten sekoitetaan muuhun kylpyveteen. Kylpyjä varten voi tehdä erilaisia yhdistelmiä laittamalla mukaan esimerkiksi mäntyä ja/tai katajaa. Näiden kylpyjen katsotaan puhdistavan kehoa ja estävän tulehduksia. Niillä pitäisi myös olla virkistävä ja rauhoittava vaikutus. Virpi Raipala-Cormierin kirjassa Luontoäidin kotiapteekki kerrotaan, että jalkakylpyyn yksi litra havuja ja kahdeksan vettä. Varsinaiseen kylpyyn taas ehdotetaan käytettävän neljä litraa havuja. Havut toki haudutetaan ja siivilöidään ennen käyttöä.
Yksinkertaisen yskänlääkkeen voi tehdä sekoittamalla pari ruokalusikallista kerkkiä kuumaan veteen. Se sitten siivilöidään kymmenen minuutin hauduttamisen jälkeen. Juoman voi maustaa halutessaan hunajalla.

Kerkkiä voi säilöä vaikka pakastamalla. Kuivaus käsittääkseni pudottaa eteeristen öljyjen määrää melkoisesti ja vaikuttaa negatiivisesti kerkkien sisältämään C- ja A-vitamiiniinkin. Pakastus siis lienee suositeltavampi säilöntätapa näistä kahdesta.


Kuusenkerkkäsiirappi
5-6 l kuusen vuosikasvaimia
1 kg sokeria
Vettä

Huuhtele vuosikasvaimet. Peitä kylmällä vedellä niin, että ne juuri peittyvät. Anna seisoa vedessä
yön yli. Keitä vuosikasvaimia liotusvedessä noin 2 tuntia sekoittaen koko ajan pohjia myöten
ettei seos pala pohjaan. Siivilöi seos. Nestettä pitäisi olla jäljellä noin 1,5 litraa. Lisää sokeri ja keitä seosta vielä toiset 2 tuntia sekoittaen pohjia myöten pohjaanpalamisen estämiseksi.
Seos on nyt siirappimaista ja kovettuu vähitellen. Kaada seos kuumennettuihin lasipurkkeihin.
Kovaa marmelosta saa lisäämällä hyydytysaineitta. Valmiin marmelon väri on punaruskea.

Aaltonen, Arkko: Yrttiopas

Tuo sokerin määrä on huikea, mutta ilmeisesti siirappi itsessään vaatii sen, uskoisin että myös intiaanisokeri toimisi hyvin. Ideahan on kuitenkin nauttia "vain lääkkeeksi" vähän kerrallaan. 

Tässä myös blogi ja havainnollisempi ohje tuolle siirapille. Kuusenkerkkä

3 kommenttia:

  1. Katsos, äsken en nähnyt ohjetta :O

    VastaaPoista
  2. Juu kannattaa kirjata ylös tuo, tai tallentaa linkki.

    VastaaPoista
  3. Hei kiitos vinkistä, olen kovasti koittanut urkkia lähipiirin kuusia, mutta vielä ei ole noin mehukkaita kerkkiä osunut silmiin. Täytyypäs käydä jossain syvemmällä metsässä :)

    VastaaPoista