perjantai 10. toukokuuta 2013

Nokkosia ja nokkosia

Luonto on jo herännyt kevääseen ja nokkosetkin ovat jo keräyskunnossa. Nokkosilla on paljon terveysvaikutuksia. Nokkosessa on paljon rautaa ja C-vitamiinia ja se sisältää A-, B-, E- ja K-vitamiineja. Rautaa siitä on monta kertaa enemmän kuin pinaatissa. Nokkonen on myös kuitupommi, kuivatussa lehdessä kuitua on 25 %. Piitä kasvissa on 60 kertaa enemmän kuin lehtisalaatissa. C-vitamiini säilyy parhaiten kuivatuissa nokkosissa, kalsium puolestaan säilyy ryöpätessäkin.
Vanha kansa uskoo myös nokkosen terveyttä edistäviin vaikutuksiin. Sitä on käytetty monipuolisesti erilaisiin vaivoihin ja sairauksiin. Tunnetuimmat käyttötarkoitukset ovat virtsaongelmien hoito, munuaisten toiminnan parantaminen, anemian hoito sekä verenpainetta ja verensokeria laskeva vaikutus. Nokkosta on käytetty myös fysioterapeuttisena hoitona muun muassa nesteen poistamiseen sekä tulehdusten hillitsemiseen.

Nokkosista voi tehdä ruokaa, reseptejä löytyy netistä runsaasti. Itse kerään, kuivaan ja teen jauhoa, lisään stä vähän kaikkeen, leipiin, laatikkoruokiin, keittoihin jne.. Ajattelin myös ryöppäyksen jälkeen pakastaa jonkin verran myöhempää käyttöä varten.

Jo nyt voi kerätä nokkosenversoja, jotka eivät polta vielä käsiä kerättäessä. Myöhemmin kerääminen nopeutuu ja helpottuu, kun kasvi on kasvanut isommaksi ja kassit täyttyvät nopeammin. Nitraattipitoisesta maasta ei kannata kerätä ravinnoksi (lannoitteeksi kyllä). Nitraattipitoista maata on mm. paikoissa, jonne on kaadettu lantaa tai virtsaa, eli käymälöiden ja navetoiden lähellä. Kannattaa kerätä myös mieluummin mahdollisemman pitkän aurinkoisen jakson (n. kolme päivää) jälkeen, koska nokkonen kuluttaa nitraatteja aurinkoisella säällä, jolloin nitraattipitoisuus vähenee. Kerääminen on melko vaivatonta ja nopeasti saa kerättyä suuriakin määriä nokkosta. Kasveista tällöin kannattaa kerätä pääosat, joissa lehtiä on paljon, sekä lehdet varsista jos haluaa. Kerääminen tulisi tehdä ennen kukintaa. 


Ruoanlaitossa tuoreet nokkosen lehdet kannattaa kiehauttaa kiehuvassa vedessä eli ryöpätä, jotta saadaan pois polttiaiskarvoissa oleva muurahaishappo. Kiehauttaessa lähtee kuitenkin pois myös hyödyllisiä ravinteita, joten kiehumisajan ei ole hyvä olla kovin pitkä; pelkkä kastaminen kiehuvaan veteen saattaa riittää.

Nokkonen kansanperinteessä

Nokkosen nimi juontunee nokka -sanan johdoksista, erityisesti nokata, joka merkitsee käärmeen tai hyönteisen pistämistä. Nokkosella on monta muuta kutsumanimeä; mukkonen, mukuliainen, nukulainen, nokilainen. Tavallinen nokkonen tunnetaan myös viholaisen ja rautanokkonen polttiaisen nimellä. Nokkosen käyttöön vihanneksena viittaavat nimet nokkoskaali, viherkaali. Tavallisen nokkosen varren kuidusta voidaan valmistaa lankaa sekä kangasta.
Polttavuutensa takia nokkosta on pidetty kateuden ja katkeruuden vertauskuvana. Raamatussa nokkonen on Jumalan rangaistuksen symboli. Keski-Euroopan kansanperinteessä tunnetaan monia kertomuksia nokkospuskissa asuvista salaperäisistä, ihmisiä vahingoittavasita olennoista. Erityisen vaarallisia näistä olivat "keskipäivän noidat", jotka kuumimpaan aikaan päivästä ryöstivät taloista pikkulapsia.

Ihanaa aikaa tämä kevät, kun pääsee keräilemään kaikkea luonnosta. Olen löytänyt viime vuosien aikana itsestäni myös keräilijä ihmisen..

1 kommentti:

  1. Meillä tykätään kovasti nokkosletuista ja nokkoskeitosta :)

    VastaaPoista