torstai 20. kesäkuuta 2013

Mittumaarin aikaan

MUUMIPEIKON
JUHANNUSRUNO

Pään painan ruohikolle
ja oion jalkojain.
En jaksa pohdiskella,
mä tahdon olla vain.

Sen viisaammat voi tehdä,
mä päivän kultaan jään.
Mä tunnen kaikki tuoksut
ja luonnon loiston nään.

Voi leikitellä mielikseen,
voi ottaa jättää paikoilleen
tai olla niin kuin luonnostaan
ja maata vaan.

Mä peikko siihen uskoon jään,
on maailmaa tää minkä nyt mä nään.
-Tove Jansson
 
 Juhannustaikoja ja perinteitä
Toiveiden letti
Ota kolme nauhaa, kangassuikaletta, tai lankaa (samanpituiset),  väri liittyy toiveeseesi, esim. rakkauteen punaista ja vaaleanpunaista, rahaan vihreää ja ruskeaa, henkisyyteen violettia jne.. Solmi jokainen nauha tai lanka johonkin tolpantapaiseen kiinni, esim. suihkutanko tms.. ala letittämään toiveiden lettiäsi. Jokaisella letityskierroksella  kiinnitä toiveesi letitykseen. Irrota valmis letti  pidikkeestään ja luo siitä haluamasi muoto. Voit tehdä siitä haluamasi pituisen ja käyttää sitä vaikka ranteessasi, avainrenkaana, tai pitää taskussasi, kunnes toiveesi on toteutunut.  Voit aina tehdä uuden letin kun on uuden toiveen aika.
Kansanperinnettä leteistä 
Letit kuuluivat vanhan ajan  kampauksiin, ja pikkutytöt oppivat jo varhain letittämään hiuksiaan. Letitettävälle toivottiin näin kaikkea hyvää ja siunauksia. Omiin hiuksiin letitys asetti siunaukset itsensä päälle. Pullien  ja leipien letitys siunasi taloa, emäntää, leipojaa, ja toi hyvän sadon seuraavana vuonna. Hevosten hännät letitettiin taisteluihin samoin miesten parrat ja hiukset, että saavat kaiken voiman ja siunauksen.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Mojopussi 
Voit tehdä itsellesi mojo pussin tuomaan voimia sille elämänalueelle jolle toivoisitkin.  Rakkauteen, talousongelmiin, ystävyyteen jne.. Valitse toiveen mukainen väri pussille. Jos toivot rakkautta, lisää punaisia ruusunnuppuja, punainen puolijalokivi(rubiini tai jopa ruusukvartsi) oma hius, tai kynnenpalanen, jos toivot rakkautta tietyltä henkilöltä, pitää muistaa ettei ketään voi pakottaa rakkauteen..  Jos välttämättä haluat juuri tietyn henkilön rakkauden on vastuu itselläsi miten suhde sujuu. Silloin tarvitset "kohteen" hiuksen tai partakarvan tms.. joka kuuluu hänelle. Lisää se pussiin. 
Voit lisätä pussiin voimallisen kasvin tai yrtin (tarkoituksen mukaan) ja öljyä muutaman tipan,(aromaattinen öljy). Öljyn tarkoitus on pitää mojo voimissaan. Paperilappusen, johon päämäärä/toive/rukous on kirjoitettu ylös. Voit lisätä mojo pussiisi myös  kanamunankuorista tehtyä jauhetta( huuhdeltu kuorenpala josta kuoritaan kalvo pois ja kuivatetaan  ja jauhetaan erittäin tehokasta ja voimallista ainetta). Pussin solmiminen kiinni on tärkeä prosessi, jokaisella solmulla kiinnität toiveesi itseesi. Pidä pussia mukanasi kunnes toive toteutuu, ja sen jälkeen hautaa se maahan tai polta tuhkaksi, jotta toive säilyy elämässäsi.
Mojo kansanperinteessä
Sana MOJO tunnettiin jo 1800 - luvulla ja on lähtöisin Afrikasta.  Sieltä se siirtyi Englannin kieleen orjuuden aikana. Mojon ajateltiin tuovan kantajalleen onnea, menestystä ja suojeluakin.  Myös ns. pahoja mojoja ylläpidettiin jos haluttiin tuoda kantajalle huonoa onnea tai vaikkapa impotenssi.

 

3 kommenttia:

  1. Tämän teen huomenna. Minä ja tytär laitetaan myös kaksi lettiä molemmat, miehen parran taidan myös letittää :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos ihanista infoista ja varsinkin runosta :) Ihanaa Juhannusta toivotellen :)

    VastaaPoista
  3. Juu, Hyvää Juhannusta kaikille lukijoilleni <3 Letitelläänpä niitä hiuksia ja partoja ;)

    VastaaPoista