lauantai 22. kesäkuuta 2013

Väriä elämään - pieni tietopaketti värien merkityksestä ja vähän muutakin

Minulle värit ovat kaikki kaikessa. En voi hyvin, jos ympärilläni olisi  väritöntä. Värit saavat minut erilaisiin energioihin ja olen hyvin herkkä näkemään värit asioiden takaa, sekä auroja, jopa eläimilläni näen heidän auransa.
Se, millaisessa ympäristössä elämme, millaisten värien kanssa viihdymme kertoo meistä paljon.
Kodissani on tällä hetkellä punainen olohuone,ihan rehellisen kirkkaan tomaatin punainen. Keittiössä heleää vaalenapunaista, sävy viittaa hailakkaan sireeniin, sekä retroturkoosia ja violettia.  En ole mikään sisustuslehtien kuningatar jonka koti on kuin suoraan sisustuslehdistä, vaan enemmänkin boheemi sisustaja, ja perustan viihtyvyyteen ja mukavuuteen.Lempiväreillämme tavoittelemme todellista minäämme. Värit voivat muuttua iän myötä, joillain taas ei koskaan. Itse muistan tinkimättömän aikani 17 - 19 v. ikäisenä. Pidin vain mustasta ja valkoisesta, vähän tämän jälkeen ensimmäisen parisuhteeni aikaan  lisäsin tähän vaaleanpunaista omaan huoneeseeni, opiskelemaan mennessäni innostuin keltaisesta.  Nykyinen minäni pitää punaisesta, poltetusta oranssista, tummasta violetista ja turkoosista sekä  syvän vihreästä, murretuista luonnoväreistä(tummista) sekä mustasta ja ruskeasta. Nämä värit myös kotonain vaikuttavat. Viitanneeko siihen, että elämä alkaa olla kohta siinä sadonkorjuuvaiheessa, ja elämänmakuisuus menneiden elämänkokemusten kautta on  tuonut syvällisempää elämää, se heijastuu myös väreihini.

Näin Juhannuksen aikaan katselen elämääni vähän ulkopuolelta ja huomaan oman kasvuni, muutokseni. Luovun vanhasta minästäni jälleen jollain tasolla ja odottelen innolla uutta kasvua, ja mahdollisuuksia. Lempiväri kertoo myös sen, että meillä on tietty tarve kyseiseen väriin. Se antaa voimaansa johonkin henkisellä tai konkreettisella tasolla meneillään olevaan prosessiin.  Eri värimieltymykset yleensä liittyvät värikausiimme, sykleihin. Värit vaihtuvat aina kun koemme suuren muutoksen. Jos jäämme kiinni johonkin väriin se kertoo ettemme voi luopua jostain asiasta, joka liittyy kyseiseen väriin. Jos taas jotain väriä kohtaan koemme syvää inhoa, se liittyy  epämiellyttäviin elämänkokemuksiin,joita ei ole purettu tai käsitelty. Minulla tämä väri on keltainen. Kouluajat olivat minulle kuin piina johon piti joka päivä  joutua, peruskouluaikana, myöhemmin opiskelusta on tullut jopa kivaa.Punainen

Punainen on aktiivista tulienergiaa, joka saa toimimaan tässä ja nyt, heti. Se antaa fyysistä voimaa, rohkaisee, piristää ja lämmittää.  Punainen saa aikaan liikettä ja herättää huomion.  Punainen liittyy uusiin alkuihin ja ideoihin.
Väriruokaa 
Marjat, tomaatti, omenat, retiisi, liha, sisäelimet, chili, suklaa, punajuuri, vesimeloni. 
Puut
Mänty, teak ja punahonka

Punainen liittyy peruschakraan. Selän nojaaminen mäntyyn palauttaa voiman nopeasti fyysisen ponnistelun jälkeen. Lihasten heikko kunto  ja verenvähyys (alhainen Hb) kertovat punaisen energian puuttesta, eli  häiriöstä peruschakran kohdalla..  Veri liittyy iloon ja sydän rakkauteen. Aneemisesta verestä puuttuu elämäniloa tai rakkautta. Huonot ihmissuhteet avaavat oven tulehduksille ja viruksille. Punaisesta saa voimaa leikkausten ja synnytyksen jälkeen.  Punainen antaa potkua elämään.

Punaisen inho
Inho punaiseen syntyy silloin, kun on pakko jotakin/johonkin. Jos on kokenyt henkistä tai fyysistä väkivaltaa, ahtaanpaikan kammoa, turhauttavaa kiukkua tai auktoriteetit ärsyttävät.

Oranssi

Oranssi vaikuttaa chilin lailla. Se räjäyttää kehossa liikkeelle hetkessä monia toimintoja. Oranssissa yhtyvät punaisen ja keltaisen energiat antaen räiskyvää iloa, uusia ajatuksia ja ideoita. Se on ikuisen nuoruuden ja iloittelun väri. Se vapauttaa tunteiden ilmaisuus ja uhkuu rohkeutta ja rikkoo rajoja. Väri vahvistaa huonoa itsetuntoa, ja on erityisen tehokas masennuksen poistaja.
Väriruokaa
Appelsiini, mandariini, pihlajanmarjat, mango, aprikoosi, porkkana, persikka, paprika, chili.

Oranssi liittyy sakraalichakraan. Chakran tehtävänä on saatta lapsi aikuiseksi.  Oranssi antaa mahdollisuuden transformaatioon ja muuttaa omia käsityksiään asioista. Päähänpinttymät ja pakkomielteet kertovat tämän chakran ongelmista.

Oranssin inho
Inho väriä kohtaan voi syntyä jos joutuu jatkuvasti kieltämään tunteensa. Elämään kieltojen ja käskyjen maailmassa sekä liian ahtaista lapsuujen rajoista, sekä  rajojen ylityksestä kuten insesti tai raiskaus.

Keltainen

Keltainen on kuin aurinko. Sen laajenevat säteet antavat tilaa uudelle, ja asioiden ymmärtämiselle. Keltainen on tiedon ja oppimisen väri, joka auttaa olemaan valpas, näkemään ja omaksumaan kaiken.
Se on älyn väri, jonka värähtelyt auttavat hakemaan tietoa ja löytämään sekä sisäistämään sen. Siksi väriä on hyvä lisätä työpisteelle ja opiskelijan tilaan. Väri aktivoi aivoja mielen logiikkaa, vahvistaa muistia ja päättelykykyä.  Keltainen laittaa laiskan  opiskelijan aivot työhön.
Väriruokaa
Maissi, viljat, pasta, ananas, lakka, banaani, kurpitsa, sitruuna, greippi, voi, kanttarellit jne..
Keltainen stimuloi solar plexusta, joka on telepatiakeskus.  Keltainen auttaa puhdistamaan maksaa ja munuaisia ja suolistoa. Se huuhtelee kuona-aineita kehosta, (keltainen juoma, esim. vesi keltaisesta juomalasista juotuna) .  Värillä on vahvistava vaikustus hermostoon, stressiin ja itseluottamuskeen.

Keltaisen inho
Värin inho voi johtua itsetunnon puutteesta, tai itsensä aliarvioimisesta. Useimmiten inho liittyy kuitenkin opiskelu ongelmiin: On ollut pakko opiskella tai ei ole saanu (voinut) opiskella. Inhot liittyvät myös usein pelkoihin henkisiä asioita kohtaan. Ongelmat voivat ilmentyä myös virtsatie ongelmina tai munuaisvaivoina.
Tulossa lisää...4 kommenttia:

 1. Nämä värijutut ovat mielenkiintoisia koska itsekin olen pihtinut niitä paljon.
  Mulla oli aina inho vihreää ja keltaista kohtaan, mutta kaksi v.sitten ihastuin molempiin ja haluan niitä joka paikkaan, tapetteihin, tuoleihin, peittoihin, tyynyihin.

  Punaisesta taas pidän vain kynsilakkana. Mutta olenkin aina ollut suuri anarkisti, auktoriteettien vastustaja.

  Päälläni en pidä kuin mustaa. Mutta se taas johtuu siitä, että viihdyn siinä, tunnen oloni itsekseni mustassa ja koska tatuointini ovat värikkäitä tulisi riikinkukko olo, jos vielä vaatteissakin iloittelisin.
  Musta olemukseni, vaatteineni ja hiuksineni on ehkä ristiriidassa kotini kanssa, jossa on paljon värejä, eteenkin karkkiväreistä pidän.

  Neljä vuotta sitten kun sain tyttären rakastuin ikihyviksi vaaleanpunaiseen ja sudin sitä joka paikkaan. Se on lempeä, hassutteleva, tyttömäinen väri.

  VastaaPoista
 2. Musta on minullakin pääasiassa vaatteiden väri, ehkäpä siksi, että olen jo saanut elämääni tasaisuuden, kokonaisuuden ja nyt suojaan sitä pukeutumalla mustiin, väriähän on itse kodissa jo valmiiksi.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen värien ihminen! Rakastan värejä! Makuuhuoneeni on tumman violetti/ musta, olohuoneeni puna-oranssi-musta ja keittiö on vielä vaiheessa. Sen haluaisin keltaiseksi. Viikonloppuna tein rosollia, sinä borssia. Nam!

  VastaaPoista
 4. Wau! värit tekevät kyllä hyvää sielulle ja mielelle. Ruuassa, vaatteissa ja muutenkin. Minulla on nykyisin enempi tullut murrettuja pastellisävyjä vaatteisiin, uturoosaa, utuvihreää ja harmaata ja violettia. Ja kukkia! Olen höpsähtänyt kaikkiin kukkakuoseihin. :)

  VastaaPoista