tiistai 3. syyskuuta 2013

Kärpässienten ihmemaassa

Syksy tuo tullessaan sienet. Odotan kovasti, että pääsen sienimetsään poimimaan sienet talveksi.
Pitää kuitenkin muistaa varoa myrkyllisiä sieniä, niistä tunnetuin on Kärpässieni/Amanita muscaria.
Kärpässieni on levinnyt Afrikan savanneille, Siperian tundrille, Uuteen Seelantiin ja ympäri Amerikkaa pohjoismaat lukuuottaen.
Kärpässientä on käytetty jo n. 1200-luvulta alkaen Euroopassa kärpäs-ja ludemyrkkynä. Kärpässientä murustettiin maidon sekaan, ja astia jätettiin esille houkuttelemaan hyönteisiä. Ideana se, että kärpäset nauttivat maitoa ja kuolisivat sienen erittämään myrkkyyn.

Siperialaisessa kulttuurissa kärpässienellä on voimakas uskonnollinen merkitys, ja sieni esiintyy kansantarustossakin. Itäisen Siperian heimon (Korjakkien) kerotmuksessa Suuri korppi sai kärpässieneltä voimaa kantaakseen pesäänsä kokonaisen valaan. Suuri korppi innostui sienestä niin, että kehoitti sitä kasvamaan  kaikkialla maan päällä ikuisesti, jotta hänen lapsensa, ihmiset voisivat käyttää sieniä oppiakseen.
Myös Siperialaiset shamaanit ja muut alkuperäiskansojen shamaanit tiedetään käyttäneen kärpässieniä seremoinioissaan.

Punakärpässieni
Kirjallisuuden puolella Lewis Carrollin Liisan Seikkailut Ihmemaassa - kirjan psykedeelisen todellisuuden uskotaan perustuvankärpässienen vaikutukseen. Liisa haukkaa vuoronperään herkkuja, jotka saavat hänet kasvamaan jättiläiseksi  tai kutistumaan nin pieneksi että on hukkua omiin kyyneleihinsä.


Punakärpäsieniä ei saa nauttia missään muodossa jä kädet on pestävä heti jos on koskettanut sientä. Myös valkokärpässieni on erittäin myrkyllinen, älä siis poimi valkoista sientä, ellet ehdottomasti tunne sieniä hyvin.

Valkoinen kärpässieni - Myrkyllinen!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti