keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Keijuolentoja

Keijut

Keijukaiset tunnetaan ympäri maailmaa, ja eri kulttuureissa niistä kerrotaan vähän erilaista kansanomaista tietoa. Keijut tunnetaan myös meillä Suomessa, mutta niihin pohjautuva, eniten tunnettu kansanperinne tieto on peräisin lähinnä Amerikasta tai Brittein saarilta. Vanhat Suomalaiset keijutarinat  ovat painumassa unholaan, ja poikkeaa todella paljon yleisestä käsityksestä satumetsässä yksisarvisten kanssa asustelevista, herkistä harsosiivistä.
Suomalaiset keijukaiset ovat eri maata ja Alisen väkeä; lentäviä pieniä henkiolentoja, jotka tunnetaan monilla eri nimillä, kuten keijunkaiset, keijulaiset ja keijuset, vanha muoto keijuista on keitolaiset, keitoset tai keituset.
Ganarfieldin mukaan keijuset ovat kuolleiden ihmisten henkiä, jotka ovat jostakin syystä jääneet kummittelemaan ja muuttuneet uusiksi olennoiksi.
Kalman - kuoleman haju houkuttelee keijukaisia, ja ne oleilevat enimmäkseen hautausmailla ja ruumissaattueissa, ja viihtyvät eniten paikoissa joissa kuolema muuten on läsnä, joissa joku on kuollut, kuten sairaaloissa, ruumishuoneilla tai murhapaikoilla tai paikoissa jotka ovat onnettomuusherkkiä. Keijuset eivät varsinaisesti ole pahoja olentoja, mutta ne mainitaan ilkikurisiksi, pahansuoviksi ja uteliaiksi. Tästä syystä  erään teorian mukaan Keijusten on sanottu mm. edesauttavan onnettomuuksia, eli auttavan kuolemaa tapahtumaan.

Yksi teoria kuvaa että joillekin ihmisille keijuset ovat näkymättömiä, mutta niitä voi huomata pienenä liikkeenä silmäkulmassa tai kipinöinä ilmassa. Myös kamera voi tallentaa keijusia. Moni tuntenee orbit, eli sellaiset kaikenkokoiset valopallot, joita ilmestyy joskus valokuviin. Näitä valopalloja kutsutaan myös "enkelipalloiksi" eikä niillä ole mitään tekemistä enkeleiden kanssa. Keijunkaiset viestivät Alisen olentoina paikallaolollaan siitä että kuolleiden henget ovat läsnä.
Kaikenlainen kuolemaan liittyvä houkutteli keijuja, mutta niiltä saattoi suojautua rautaesineillä tai suolalla, tai pukeutumalla mustiin vaatteisiin.


Monet sekoittavat Haltijat keijuihin. Haltijat ovat kuitenkin eri väkensä. On kodin haltija, luonnon haltija, jne..Tunnetuin  Keiju on Disneyn HelinäKeiju. Joka hieman kiukkuisena ja turhamaisenakin lumoaa. Hänelläkin ilkikurisuus on osa luonteenpiirteitä, mitä Disney halusi korostaa.

Keijut saattavat ilmentyä jopa sumunkaltaisina, Veden yllä liikkuva hyönteinen tai veden pinnasta illalla kohoava sumukiehkura voi näyttäytyä hyvinkin keijun oloisena. Toinen niin hyönteisten kuin keijujenkin suosima paikka on kukkaketo ja tällaisia ”kukkaiskeijuja” liikkuu etenkin maalaustaiteen puolella. Nykyaika tuntee myös ihmisten kanssa tekemisissä olevat hammaskeijut, jotka toteuttavat toiveita.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti