lauantai 19. lokakuuta 2013

Kekri kekkerit - Halloweenin aikaa

Kekri, sadonkorjuuajan päätösjuhla. Loka-marraskuun aikana vietettävä juhla. Kansainvälisesti Halloween, ja pakanallisesti Kekri. Kelttiläiset tunnistavat Samhainia. Kekristä ensimmäinen maininta on jo 1500 -luvulta. Kekrinä luovuttiin vanhasta, ja valmistauduttiin uuteen aikaan. Kekriä on myös pidetty merkkinä vuoden vaihtumisesta. Myös oma syntymäpäiväni asettuu näille main, joten juhlaa juhlan perään näin syksyisin.. Tavallaan meillä alkaa melkein Joulu kekrin jälkeen.  Vuodenpyörä asettui paikoilleen Kekrin aikoihin. Vainajille tarjoiltiin juhlaruokaa, ja heidän odotettiin kylpevän saunassa.Myös pyhäinpäivä, vainajien kunnioituspäivä  asettuu samoihin aikoihin. Mexikossa tämä on melkeimpä juhlista tärkeimpiä. Dia De Muertos. Kuolleiden päivä. silloin otetaan vastaan vainajat. Vaikka aihe on synkkä, on se ilon päivä, juhlitaan ja pidetään paraateja. Meksikossa se päivä on myös yleinen vapaapäivä. Kuolleiden päivää varten valmistaudutaan lähes koko vuoden ajan. Suunnitellaan tarjottavat vainajille, sekä koristeet ja kukat. Oranssi on vahvasti edustettu väri tuolloin. Joissakin osissa Meksikoa ihmiset viettävät koko yön sukulaistensa hautojen luona. Toiset rakentavat koteihinsa pieniä alttareita, joihin asetetaan ristejä, sekä neitsyt Marian ja kuolleiden läheisten kuvia, kukkia ja paljon kynttilöitä. Perinteisesti alttareiden äärellä rukoillaan ja kerrotaan tarinoita vainajista.


Meksikolainen kuolleidenpäivän alttari


Halloween on minulle sinänsä vieras asia karkkikerjuun vuoksi, sitä ei meillä harrasteta. Mutta kylläkin Halloweenia juhlitaan. Syödään hyvin, tietysti maanläheistä ruokaa, ja lapsien takia joskus heille järjestän perinteiset Halloween juhlat. Silloin saan käyttää luovuuttani oikein kunnolla. Kaikkea jännää saa laitella ja koristella kotia jne.. Meillä ruoka on pääosassa kaikissa juhlissa, ja olen opettanut lapsenikin kunnioittamaan ruokaa, ravintoa. Halloweenina kuitenkin katsomme jännittäviä elokuvia, ehkä jopa jotain kauhua,(itse en pidä kauhuleffoista). Hämäryyteen tuovat valoa jouluvalot ja ja kynttilät. Syömme hyvin, ja mietimme tulevia. 
Omalla kohdallani pyydän siunauksia lapsilleni, kodilleni ja elämällemme. Teen muutaman rituaalisen jutun, että hyvä onni säilyy talossa. Tuosta on sitten hyvä siirtyä kohti Joulunviettoa..
Vanhan perinteen  mukaan Halloween liitettiin Kelttiläisiin, jotka viettivät tuolloin omaa sadonkorjuu juhlaansa. Keltit uskoivat että tämän maailman ja yliluonnollisen maailman väliset rajat katosivat luonnon kuihtuessa talvea kohti. He uskoivat että henget saattoivat yrittää houkutella ihmisiä mukaansa rajan tuolle puolen.  Sen vuoksi juhlan aikana polteltiin kokkotulia asumusten ympäristössä, koska tulien uskottiin antavan suojaa henkien hyökkäyksiä vastaan. Nykyajan pukeutuminen ja naamioituminen yliluonnollisiksi hahmoiksi on perua tuolta ajalta koska silloin pyrittiin harhauttamaan henget sillä että naamioiduttiin itse vainajiksi. Näin Kelttiläiset uskoivat välttyvänsä henkien voimilta.


Kurpitsa ja kurpitsalyhdyn tarina tulee taas Jack O`Lantern nimestä. Vanhan Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jack parkaa ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseen. Piru sitten heitti Jackille helvetistä hiilen,jonka mies laittoi säilöön eväsnauriiseensa. (nykyisin kurpitsa on tullut nauriin tilalle). Tuosta lähtien Jackin sielu  on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti