keskiviikko 11. joulukuuta 2013

Karjalanpiirakoita Jouluksi

12.12 Joulukalenteri

Jo pienestä asti meillä on kuulunut  Jouluun Karjalanpiirakat. Silloin äitini ja Emma mummoni leipoivat niitä. Jossain vaiheessa  ne ostettiinkaupasta kun äitini oli  paljon töissä eikä enää ehtinyt leipoa ja mummo oli jo siirtynyt vehreimmille niityille.  Kyllä ne kaupankin piirakat maistuivat, taisivat olla vielä Saarioisten Äitien tai Fazerin piirakoita.  Myöhemmin kun olin parikymppinen, sain ihan kädestä pitäen oppia Exäni mummolta, joka oli oikein Suomen Mestari piiraiden teossa.. Hän käytti  kaaviloinnissakin ruisjauhoja. Karjalainen Emäntä  jota myös Ruustinnaksi kutsuttiin. Hän oli Sylvi Mummo. Exäni suvun Matriarkaalinen hahmo jota minäkin kunnioitin ja pelkäsin.
Hän teki kauniita piiraita, omat leipomukseni hänen rinnallaan näyttivät  tohveleilta kun kuvakin jo kertoo..

Viime Jouluna opetin tytärtäni leipomaan piiraita. Hauskaa oli, ja huomasin että noviisi opastaa tekijää.. Tyttärelläni on varmaan edellisten elämien kokemusta piiraiden teosta koska teki niistä kauniita, kuten oma isoäitinsä - kaikki kunnia hänelle.
Sylvi-mummo ja mun pellavapäät <3

Karjalan piirakoihin  n16 kpl.tarvitset:

Paljon kärsivällistä mieltä, ja huumoria

Riisipuuro
3dl vettä
vajaa 2 dl puuroriisiä
Voita nokare
 6 dl maitoa
vähän suolaa

Laita riisi kiehuvaan veteen ja keitä n. 10 min. kunnes  riisi ja vesi ovat keittyneet kokoon. Lisää voi nokare ja sekoita. Lisää maitoa  vähän ja sekoita, ja anna hautua miedolla lämmöllä,  käy välillä sekoittelemassa ja lisäämässä maitoa, kunnes puuro on hautunut kypsäksi. Mausta suolalla ja anna jäähtyä kylmäksi.

Kuoritaikina
1 dl kylmää vettä
1/2 tl suolaa
1 1/2 dl  ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl. öljyä tai sulatettua voita

Kostutus:
1/2 dl Maitoa
25g voita

Sekoita kylmään veteen suola, jauhot ja rasva. Notkista taikina tasaiseksi käsin vaivaten.
Tee taikinasta tanko ja jaa se 16 osaan. Pyöritä palaset palloiksi  ja paina littanoiksi. Peitä kelmulla tai kostealla pyyhkeellä, etteivät kuivu.  Kaaviloi lituskoista  jauhotetulla alustalla pyörietä tai vähän soikeita piirakankuoria. Sylvi Mummon mukaan piti olla niin ohuita, että  valo loistaa läpi. Itse en saanut tehtyä niin ohuita ilman rikkoutumista, eli tässäkin mutu mukaan  kaulitessa. Ripottele ruisjauhoja  kuorien päälle ja pinoa ne päällekkäin.
Valmista piirakat vähän liukuhihnamaisesti yksi kerrallaan. Ravistele jauhot pois kuoren päältä, levitä puurotäyte. Nosta kuoren reunat keskelle, ja aloita etusormilla rypyttäminen keskeltä, ensin ylöspäin ja sitten puolesta välistä alaspäin. Minulle opetettiin se näin, mutta niin monta kokkia kuin tapaakin.. Youtubessa on paljon videoita tästä :)
Laita piirakat pellille vierekkäin, ja paista 300 asteessa uunin keskitasolla n. 15-20 min.  Minua neuvottiin kääntämään paiston puolivälissä piirakat alasuin, puuropuolikin piti saada paistopintaa.

Kasta kypsät piirakat  kuumassa maito-voi seoksessa ja laita lautaselle limittäin  pyyhkeen alle pehmenemään. Tarjoa  munavoin kanssa.
Tyttäreni ensimmänen karjalanpiirakka


Lopputulos
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti