sunnuntai 15. joulukuuta 2013

Poroa keittoon

16.12 Joulukalenteri

Näin ennen  Joulua ei viitsi syödä mitään kovin raskaita ruokia.Poroa on pakkaseen kertynyt lähes kaikissa muodoissaan. Luista päätin tekaista keiton.
En ole koskaan ennen tehnyt perinteistä lihakeittoa, mutta kerta ensimmäinen.
Keitto onnistui mielestäni loistavasti ja pienellä tuunauksella sulatejuusto boostilla sain siihen täyteläisyyttä.
Keitto onnistuu myös vege versiona, ilman lihaa ja luita.

Tarvitset 4 hengelle:

Luullista lihaa n. 300- 600g. Käytin myös ydinluita antamaan makua.
1 l. vettä
1 tl suolaa
6-8 maustepippuria
 2 laakerinlehteä
1 sipuli
pala lanttua
pieni pala juuriselleriä
1 porkkana
4-6 perunaa
pala purjoa ja lehtiselleriä
Sulatejuustoa nokare
Persiljaa

Huuhtele liha kylmällä vedellä. Mittaa vesi kattilaan. Lisää lihaisat luut keitinveteen. Kuumenna vesi hitaasti kiehuvaksi ja kuori vaahto pois. (Jos teet kasvisversion, jätä lihankeitto osuus pois.) Lisää suola, maustepippurit, laakerinlehdet ja kuorittu, lohkottu sipuli. Keitä lihaa tunnin verran. Pese ja kuori kasvikset, paloittele lanttu, selleri ja porkkana kuutioiksi ja pane kiehumaan lihan kanssa. Lisää vähän myöhemmin kuutioiksi leikatut perunat ja suikaloitu purjo sekä lehtiselleri. Nosta liha leikkuulaudalle jäähtymään hetkeksi ja  irrota lihat luista ja lisää lihat keittoon. Lisää sulatejuusto nokare ja sulata se keittoon. Lisää viimeiseksi persijaa.

Itse pilkon aina etukäteen kaiken tarvittavan ruokaohjeeseen, on helpompi sitten vaan lisätä ne  ruokaan oikeaan aikaan. Äitini opetti aina, että kun valmistelee hyvin  ruokatarpeet ruoanlaitossa, on se nopeampaa ja siistimpää. Vähän tuli kämäsen näköinen kuva, liian vaalea lautanen  ja liian vähän keittoa, kuvaukseen nähden, mutta eihän se makuun vaikuta.  Tämä oli maukasta ja kevyttä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti