lauantai 7. joulukuuta 2013

Sydämellinen kanapiirakka

8.12 Joulukalenteri

Rakastan piiraita ja piirakoita. Niitä on helppo tehdä  ja tarjota vieraillekin. Meillä on jääkaapin tyhjennysviikko meneillään ja pitää tehdä tilaa Joululle sinnekin :) Tämä on tehty jämistä.
Tässä  lempipiiraani, kanan voi jättää pois, jos tekee kasvisversion tai vaihtaa johonkin  muuhun aineeseen. Vaikka Joulun jälkeen  voi tehdä lopusta kinkun-kalkkunan tai kalan jämistä. Minulla on "noin" mitat  näissä pohjissa, joten  tee kuten omatuntosi sanoo eli käsituntumalla fiilistele paljonko jauhoja kuuluu olla.

Tarvitset:

Piirakkapohja
150g  pehmeää margariinia tai voita
n. 2 - 2.5 dl jauhoja Suunnilleen.
Tilkka vettä
Jos haluat piirakkaan "kannen"  tee  tupla annos taikinaa


Täyte
Öljyä hieman paistamiseen
1 - 2 dl vettä
Kypsää kanaa, tai lihaa suikaleina n. 100g
Sipuli, valkosipuli rouheaksi pilkottuina
Pakaste herneitä n. 1 dl
Sieniä pilkottuina n. 1 dl
1 iso porkkana  palasiksi pilkottuna
1 sellerinvarsi palasina
Kermaa n. 2 dl
Kana- tai kasvisliemikuutio
pippuria, suolaa hieman
Worchcester kastiketta muutama tippa (ei pakollista)
 Yrttejä maun mukaan
1-2 laakerinlehteä
Tilkka sitruunamehua

Huolellinen valmistelu on paikallaan. Eli  pilko valmiiksi kasvikset ja laita mausteet valmiiksi, niin ei tarvitse kesken kaikken hypellä edes takas keittiössä.

Ensin tehdään pohja. Nypi jauhot ja rasva sekaisin siten että seos näyttää kostealta hiekalta. Lisää varoen tilkka vettä ja  sekoittele taikina kiinteäksi palloksi jätä odottamaan viileään paikkaan kelmun alle.

Tee sillä aikaa täyte: Aloita kuullottamalla sipulit, selleri ja porkkana. Lisää sienet ja mausteet, myös laakerilehti ja n. 1 dl vettä, että  pannulla olevat ainekset peittyvät. Anna hautua  n. 10 min. että porkkanat ovat kypsiä. Maistele, ja lisää kerma. Anna taas hautua jonkin aikaa välillä sekoitellen ja maistellen. Lisää mausteita tarvittaessa. Lisää lopuksi pakasteherneet ja yrtit. Maistele ja anna hautua pienimmällä lämmöllä sen aikaa kun valmistat pohjan piirakkavuokaan.

Voitele piirakkavuoka ja painele vuokaan piirakka taikina, että reunoille jää taikinaa hieman yli, jos teet kannen piirakkaan on tärkeää että kansiosa kiinnittyy alaosaan.
Kauli kansi osa, sekä mahdolliset koristeet. sydämiä yms.. piparimuotilla voi painella..
Lisää täyte piirakkapohajn päälle, ja nyt kansi jos sellainen on. Aseta kansi varoen piiraan päälle siten että se menee hieman vuoan reunojen yli. Tee muutama kolo veitsellä kanteen, että piirakka saa ilmaa . Voitele kanamunalla, ja liimaa koristeet ja voitele nekin. Nosta varoen uuniin n. 180 - 200 astetta ja anna kypsyä kunnes kuori on  "ruskettunut" eli n. 20 min- 30 min.


Toivottavasti maistuu...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti