torstai 20. maaliskuuta 2014

Kevätpäivän tasaus

Tänään on kevätpäivän tasaus, eli Ostara. Toisaalta myös huomista voidaan vielä pitää tasaus päivänä.
Päivä  on  samanpituinen kaikkialla maapallolla. Kevät on myös heräämisen aikaa. Luonto herää kukkimaan ja on kotonakin mullan vaihdon aika ruukkukasveille. Laitan myös uuden satsin herneenversoja itämään.
Chilit ovat lähteneet jo mukavasti sirkkalehdille.
Tänään näin jo kun varis   etsi pesänrakennus tarpeitaan ikkunan edessä olevasta vaahterapuusta.
Valo lisääntyy ja  ihmisetkin ovat jotenkin pirteämpiä. Ihanaa!


Ostara on siis kevään ja hedelmällisyyden Jumalatar. Tarinan mukaan hän liikkui maalla jäniksen hahmossa
munien  kauniita, monivärisiä ja koristeellisia munia. Muna symbolisoi uuden syntyä ja uutta alkua.
Munat olivat vahvoja taikaesineitä, ja kansa kiitti Jumalatarta niittämällä ruohoa, värikkäiksi maalatuilla munilla, ja värikkäillä makeisilla. Tämä tapa juontaa juurensa pitkältä, Jumalattaren ajalta vielä nykypäivään, kun lahjoitamme munia ja makeisia.
Toisen tarinan mukaan Jänis oli alkujaan lintu, jonka Eostre muutti nelijalkaiseksi. Suuri, maailman äiti Jumalatar on muinaisuskonnoissa saanut linnun muodon, joka munii kultaisia munia. Suomalaisuskon Sotka-myytti  on tästä lähtöisin.


Nimi Ostara viittaa  itään, ja aamuun, aurinko nousee idästä. Pääsiäinen on valon juhla, ja muna liittyy myös siihen. Itäminen  voidaan myös liittää sanaan Ostara. Tämä on siis hyvää kasvien itämisaikaa. Kaikki lähtee uuteen kasvuun. Itse juhlin uutta kevättä ottamalla uudet ajatusmallit ja uudet ideat käyttöön, polttamalla keväisiä kynttilöitä ja tietysti syömällä hyvää ruokaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti