sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Ribollita eli Toscanalainen Leipäkeitto

Pidän kasviksista, rustiikista, joten luonnollinen valinta  oli tämä Ribollita- keitto.
Keitto on muheva kasviskeitto, joka tarjoillaan leivän ja juuston kera. Tämä on hyvin runsas ja maku syvenee seuraavanakin päivänä. Italialaiset käyttävät  parmesan juustoraastetta, itse laitoin sitä mitä kaapissa oli.

Keittoon tarvitset: annos riittää n. 6 annokseen.

Valkoisia papuja joko liotetttuina tai purkista, myös tomaattiversio sopii hyvin. Itse käytin purkkipapuja.
1-2 perunaa viipaleina
Lehtikaalia/mustakaalia - itse käytin vain lehtikaalia, koska en kaupasta löytänyt mustakaalia.Revittynä suikaleina.
(Ohraryynejä 1/2dl) Pärjää kyllä ilmankin, oma keitto on ilman ohraa.
N. 100g kukkakaalin nuppuja
Valkosipulia 1-3 kynttä
1 iso sipuli, suikaleina
Porkkana, pieninä kuutioina
Lehtiselleriä noin 1 - 2 vartta, pieninä kuutioina
Rosmariinia, timjamia
Tomaatteja kaltattuina tai purkkitomaattia
Pippuria, suolaa ja persiljaa
1l. 3/4 osaa vettä

Kuullota ensin sipulit, ja porkkanat öljyssä. Sekoittele koko ajan. Lisää puolet vedestä(ohraryynit) kaalit ja selleri ja sekoita. Lisää pavut liemineen sekä tomaatit. Lisää suola ja pippuri. Keitä n 30 min. hissukseen. Maistele välillä makuja.
Lisää pavut ja tarivttaessa vielä vettä.  Hauduta kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä. Lisää persilja ja laita annos lautaselle leipäkuutioiden ja juustoraasteen kera.





Leipäkrutonkeja sekä juustoraastetta

Krutongit
Leivänpaloja (maalaisleipä tai   muukin leipä käy)
Öljyä
Suolaa

Laita leivät kuumalle pannulle sipottele suolaa ja öljyä päälle, paista rapeiksi. Älä polta!



1 kommentti: