tiistai 16. syyskuuta 2014

Vanilja

Vaniljan tarina on kiehtova 


Vaniljan ensimmäinen maininta tulee atsteekeilta, jotka ostivat sitä Meksikon lahden rannikon tuottajilta kaakaonsa mausteeksi. Espanjalaiset toivat vaniljan Eurooppaan. Ranskan kuningas Ludvig XIV hurmaantui vaniljasta ja kannusti yrityksiä sen kasvattamiseksi. Reunion saarelle viedyt köynnökset lähtivät kasvuun ja 1800 –luvun alussa Madagaskarilla keksittiin pölytystekniikka, joka mahdollisti kasvin suurtuotannon.

Myytti

Mexicolaisen Totonacin heimon myytin mukaan Vaniljaorkidea syntyi kun prinsessa Xanatin isä oli kieltänyt avioliiton kuolevaisen kanssa. Rakastavaiset pakenivat metsään josta heidät lopulta löydettiin ja mestattiin yhteen liitettyinä. Tarinan mukaan heidän verensä yhtyi ja valui maahan muodostaen  köynnöksen muodon  josta sitten syntyi ja kasvoi Vaniljaorkideaköynnös.
Muinoin 1600-luvulla vaniljaa on käytetty vatsahaavan hoidossa ja helpottavana rohtona unensaantiin.

Afrodisiakki. 1700-luvulla miehille juotettiin vaniljajuomia potenssin kohotukseen. Vuonna 1762 saksalainen lääkäri väitti 342 impotentin miehen muuttuneen vahvoiksi ja kestäviksi rakastajiksi juotuaan vaniljasta tehtyä juomaa. Tutkimusten mukaan miehet ovatkin erityisen viehtyneitä naisilla vaniljan tuoksuun. Vanilja-sana on peräisin espanjan "vainilla"- sanasta, jonka alkuperä on  latinan vagina-sanassa. Vaniljan tuoksu mielletään  myös kotiin ja äitiin.


Vanilja on orkidean sukuinen kasvi, joka kasvaa kiipeävänä köynnöksenä isäntäkasvin pinnalla. Hedelmäpalko kehittyy  piilossa sademetsän suojassa, varjossa ja kosteudessa. Kukka kukkii vain muutaman tunnin aikaisin aamulla. Pölyttämiseen tarvitaan aivan tietty mehiläinen, joka elää vain Meksikossa. Siksi Mexicon ulkopuolella pölyttämisen suorittaa ihminen.

Vihreät siemenkodat, eli vaniljatangot kerätään käsin. Ne pestään ja puhdistetaan ennen parin minuutin upottamista 63 asteiseen veteen. Tämän jälkeen palkoja kuivataan vuoroin auringossa ja varjossa kahdesta kymmeneen viikkoa. Sitten käsin lajiteltavat ruskeaksi muuttuneet tangot jaotellaan pituuden ja paksuuden mukaan eri kokoluokkiin ja pakataan laatikoihin paperiin käärittynä. Laatikoita tarkkaillaan seuraavien kuukausien aikana, kaikkiaan jopa 10 kuukauden ajan, jolloin vaniljan aromi kehittyy. Tämän jälkeen vaniljaa kuivataan pari kuukautta ja sitten tangot lajitellaan vielä kerran myyntiä varten.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti