tiistai 21. lokakuuta 2014

Väriruokaa - Borsch-keitto (punajuurikasviskeitto)

Näin syksyllä tähän aikaan vuodesta kun lehdet jo ovat pudonneet puista ja ruskettuneet, kaipaa väriterapiaa. Olen siis väriterapian tarpeessa. (Tästä ei tehdä elokuvaa )
Kaapin pohjalta löytyi punajuuria ja juureksia, ja kun ensimmäiset kylmät päivät alkaa saapua, niin tekee mieli kuumaa keittoa. Päätin tehdä Borschia.

Annoksesta riittää neljälle kera hyvän leivän.

Tarvitset

3rkl.öljyä kuullottamiseen
3- 4 punajuurta kuorittuna, raastettuna karkealla terällä
2 porkkanaa kuorittuna, raastettuna karkealla terällä
100g. kaalia raastettuna
1 sipuli silputtuna
Omena raastettuna
1 valkosipulinkynsi
1L. vettä
Kasvisfondia tai lientä (kanaliemikin sopii jos et ole vege)
Varsiselleriä maun vuoksi vain n. desin verran silputtuna
1 Laakerinlehti
Mustapippuria, suolaa ja rakuunaa hitusen
1- 2rkl punaviinietikkaa
Maustamatonta jogurttia tai smetanaa
Tuoretta persiljaa


Kuullota/kypsennä punajuuriraaste öljytilkassa, siirrä odottelemaan ja lisää muut kasvikset  kattilaan kuullottumaan. Kun alkavat kypsyä, lisää punajuuriraaste ja mausteet ja vesi.  Anna hautua kypsäksi miedolla lämmöllä ja poista laakerinlehti ja  tarjoile. Lisää valmiiseen annokseen smetanaa tai jogurttia sekä persilja silppu. Nauti hyvässä seurassa hyvän leivän kanssa :)

Kasvikset muhimassa

Valmis!
Väriruokana punajuuri edustaa punaisen ja violetin sävyjä. Tuli elementtiä siis. Toisaalta mielestäni myös  kasvikuntaa, eli sitä vihreääkin puolta.. Tämä siis auttaa saamaan virtaa ja vauhtia elämään. Ja makuhan on taivaallinen..

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti