sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Kurpitsa

On taas aika Halloweenin ja kurpitsojen.
Kauppojen vihannestiskit tulvivat mitä erilaisempia kurpitsoja. Oranssia siellä ja täällä.. Ihanaa aikaa!
Itse suosin myski- eli talvikurpitsaa. teen siitä keittoja, paahdan pannulla ja se on kauniin värinenkin..
Taisin kerran tehdä kurpitsapiirakkaakin, joka kuitenkin meni siihen "Ei mennyt kuten Strömsössä" osastoon.. Lapsetkin sanoi, että se maistui lanttulaatikolta! Eivätkä he edes pidä lanttulaatikosta, olen ainua tässä meidän kokoonpanossa, kuka viitsii joka joulu syödä vähän edes sitä :)

Kurpitsasta voi tehdä melkein mitä vaan herkullista ruuaksi. Reseptejä löytyy pilvin pimein netistäkin.  Paahdettu kurpitsa on suosikkini, sopii salaatteihin, lisukkeeksi ja siitä saa myös ihanan keiton. Soseena kurpitsaa voi käyttää vaikka leivontaan, leipätaikinaan, lettuihin, kakkuihin jne... Lista on loputon ja vain mielikuvitus rajana.


Tiesittkö että?

Kurpitsan siemenet laskevat kolesterolia
Paahdettuina maistuvat ihanilta salaateissa, paljaaltaan ja leivonnassa
100g. siemeniä on 30g. proteiniia
Kansanperinteessä sillä tuhottiin loisia
Estää verisuonien tukkeutumista
Puhdistaa munuaiskiviä
Auttaa eturauhasvaivoihin
Täynnä erilaisia hyviä mineraaleja
Helpottaa unentuloa
Korkeat sinkkkipitoisuudet

Kurpitsan kaiverrusta

Voit kaivertaa kurpitsan sisäpuolelle maagisia, suojaavia symboleita,  ja esimerkikis pintaan näinkin kauniin kuvion kuin tuossa ylempää olevassa kuvassa..
Ennen muinoin kurpitsaan kaiverrettiin pelottavat kasvot, tai irvistys, sillä oli tarkoitus pelottaa pahat henget ja pahat vainajat tiehensä, kun siinä oli kynttilä sisässä ja se oli oven vieressä.

Toinen tarina kertoo näin.. Kurpitsalyhdystä on aikojen saatossa muodostunut tärkein halloweenin tunnus. Irvistävä kurpitsa tunnetaan myös nimellä Jack O’Lantern.  Vanhan Irlantilaisen tarinan mukaan lyhty on saanut nimensä Jack-nimiseltä juopolta. Hän kiristi pirulta lupauksen, ettei hänen sielunsa joutuisi helvettiin. Jackia ei kuitenkaan hyväksytty taivaaseenkaan. Piru heitti Jackille helvetistä hiilen, jonka mies säilöi lyhdyksi evääksi ottamansa nauriin sisään. Siitä lähtien Jackin sielu on etsinyt itselleen sopivaa lepopaikkaa pienen lyhdyn valossa. (wikipedia)

Toivottavasti löydät oman mieluisesi kurpitsan täksi halloweeniksi :)
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti