perjantai 4. joulukuuta 2015

Jouluinen tarina

Poro


Vanhan uskon ja kansanperinteen mukaan poroa pidettiin Talvipäivän  feminiisenä hallitsija Jumalana. Se liitettiin parrakkaaseen mieheen, eli Isä Jouluun.
Nykypäivänä "Petteri" johtaa lentävien porojensa kanssa  hänen "sotavaunujaan" eli lahjarekeään.Olemme unohtaneet Poron voiman, joka myyttisillä voimillaan on vahvempi kuin  vuohi tai pukki.
"Hän, joka johtaa karjaa". Porossa yhdistyy sekä feminiisyys, että maskuliinisuus. Poron sarvilla on vahva voima, joka usein liitetään juuri naiseuteen.

Usein poron kuvia on rakastetuissa Joulukorteissa, sekä jouluisissa koristeissa. Itsellänikin on Pentikin poro tuikkukynttilä alustat.  Poron sarvien uskottiin komeina ja pitkinä kantavan meitä läpi pimeän ajan, kohti kevään valoa. Mitä pidemmät sarvet, sen parempi matka.Jo muinaiset Skandinaavit, ja Pohjoisen kansat, Brittein saarten pakanaheimot, sekä  venäjän ja Siperian alueen kansat Pohjoisamerikkaa unohtamatta pitivät Poroa naispuolisena, Äiti-symbolina.
Häntä pidettiin Hedelmällisyyden symbolina, ja hänen ohjauksellaan kansa löysi "tärkeät ja pyhät" paikat, jossa suorittivat rituaalejaan. Metsät, vuoret ja muut mystiset paikat olivat hänen hallinnassaan. Poro liitettiin myös Keijuihin ja muihin luonnonhenkiin.

Alttareilla olevat sarvet olivat usein hyvin koristeltuja, sillä niitä kunnioitettiin. Varmaankin tuohon samaiseen perustuu, että joillain on poron sarvet seinällään. Sarvipään kuvia on käytetty joa muinoin koristamaan kankaita, seinämaalauksia, ja astioita tms.. esineitä, joita käytettiin  päivittäin. Seremoniallisissa esineissä, kuten rummut, juomakarahvit, veitset ja kulhot on myös kaiverrettu tai maalattu Poron kuvin.
Harvoin Poro on kuvattu taiteessa, tai maalauksissa kävelevänä, vaan usein se liitetään juurikin hyppyihin, lentämiseen taivaalla tai suuriin, villeihin juoksuihin. Poron sarvia kansanperinteen mukaan kantoivat kuu ja tähdet, aurinko.  siksi ne kurottavat taivaalle. Poron kaviot taas edustivat elämänpuuta, keski- ja ylämaailmoja.Äiti poron kuvia käytetään myös visualisoinnissa. Sen näkee pieninä patsaina, naisen, joka istuu, jolla on sarvet päässä, joka on tehty elämänpuusta, ja usein lintu liitetään tähän patsaaseen shamanistisen matkan tunnukseksi.
Tämä kolminaisuus toistetaan usein Talvipäivänseisauksen rituaaleissa sekä Jouluun liittyvissä kansanperinteissa, tekstiileissä yms.. Vaikka näemme sitä lähes päivittäin jossain Joulun aikoihin, olemme unohtaneet sen todellisen merkityksen, Emme huomaa, koska pidämme sitä Jouluun liittyvänä hömppänä. vaikka se ei sitä olekaan.Vanhan Siperialaisen legendan mukaan poro nousi lentoon talvisin,  koska oli syönyt kärpässieniä. Sen vahvan hallusinogeenien takia "lensi". Shamaani otti kärpäsieniä, päästäkseen shamaanimatkalleen ja ohjaamaan kansaansa. Kippeämällä elämänpuuhun ja lentääkseen sieltä lentoon kuin lintu, muihin ulottuvuuksiin.
Vanha tarina kiertää  arktisilla alueilla,  kuinka Joulupukin puvun/viitan väritys perustuisi siihen, että Joulupukki keräsi kärpässieniä ja pudotteli niitä lahjoiksi savupiipusta.
Talvipäivänseisauksen yön villejä tarinoita ;)Muistathan nauttia talvipäviänseisauksesta ja Joulunajasta, lämpöisin mielin takan ääressä, tulet palaen (ettei pukki pääse pudottamaan kärpässieniä ) tai kynttilöiden loisteessa. :)


2 kommenttia: